Mennyi lesz a nyugdíjad, ha katás vagy?

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Nagyon népszerű a kedvező adózású kata, azonban sokan nem gondolnak arra, hogy mit is kell beáldozniuk azért, hogy havonta több maradhasson náluk.

Az egyik hátrány nyugdíjasként következik majd be, hiszen a legolcsóbb megoldást választva a nyugdíjba beszámítható kereset és a ledolgozott évek száma is erősen visszaesik. Aki nem akar magának 30 ezer forintot el sem érő minimálnyugdíjat, annak marad az előtakarékosság.

Miről is beszélünk ebben az esetben? Arról, hogy arányos szolgálati időt kell számítani a kisadózó esetében.

A jogszabályi buktatók alapján ha a főállású kisadózó biztosítottnak az egyes biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyai keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe a nyugdíj összegének kiszámítása és a szolgálati idő meghatározása során egyaránt.

Vagyis a főállású kisadózó esetében NEM csak a nyugdíj összegének számítása során, hanem a nyugdíjjogosultság elbírálása tekintetében is arányosítani kell a szolgálati idejét, ha a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme kisebb, mint a mindenkori  minimálbér összege!

Ha a főállású kisadózó 50 ezer Ft tételes adóz fizet, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és a biztosítási idő aránya ilyen esetben azonos a nyugdíjjárulék alapját képező keresete (2018-ban havi 94.400 forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (2018-ban 138.000 forint) arányával, ami 0,684.

Az a katás főállású vállalkozó, aki 50 ezer Ft tételes adót fizet egész évben, 2018-ban a 365 napi szolgálati idő helyett csak 365 x 0,684 = 250 nap szolgálati időt szerez.

Ha a főállású katás 75 ezer Ft tételes adót fizet, akkor a nyugdíjjárulék alapját képező keresete 2018-ban 158.400 Ft, ami több, mint a tárgyévekben érvényes minimálbér, így az arányos szolgálati időre vonatkozó rendelkezést értelemszerűen nem kell alkalmazni.

A minimálbér számításánál figyelmen kívül kell hagyni annak az időszaknak a naptári napjait, amelyeken a biztosítás szünetelt vagy a biztosítottnak nem volt nyugdíjjárulék-köteles keresete, jövedelme. Egyebekben a kisadózóra is az általános TB szabályokat kell alkalmazni.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a katás vállalkozók nyugdíjvárománya drámaian alacsony, ezért számukra létkérdés a nyugdíj-előtakarékosság!

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

1 évig ingyenes
új funkciókkal bővült!

  • Számlák, e-számlák, nyugták, napi pénztárzárások rögzítése, nyilvántartása.
  • Időarányos összeghatár figyelő
  • Havi rendszeres kötelezettség figyelő
  • NAV ellenőrzéskor is használhatod
  • ELKÉSZÜL A 2020-as Bevallás mintád.
  • Billingo integráció (API-n keresztül)

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: