A katás vállalkozás alapításának lépései

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Tekintsük át együtt lépésről lépésre az egyéni vállalkozás alapításának szabályait, teendőit. Lehetsz egyéni vállalkozó és társas vállalkozó (Kkt, Bt) katásként, de ebből a cikkből egyszerűen meg fogod érteni, hogy milyen feladatok várnak rád.

Ügyfélkapus regisztráció

Elengedhetetlen a vállalkozások alapítása előtt az ügyfélkapus regisztráció elvégzése. Teljesen mindegy, hogy katás vállalkozást vagy egyéb vállalkozási formát szeretnél alapítani, ez az első lépés. Sőt ha nem kívánsz vállalkozni, már magánszemélyként is elengedhetetlen, hogy legyen ügyfélkapus regisztrációd!

A hozzád legközelebbi Kormányablakban pár perc alatt meg tudod csinálni a regisztrációt! Az ügyintéző bármiben segítségedre lesz, csak a saját személyes okmányaid legyenek Nálad, illetőleg találj ki felhasználó nevet és jelszót (e két utóbbiban is segíteni fognak, ha nincs konkrét elképzelésed)!

Egyéni vállalkozás megalapítása – Webes Ügysegéd

Mi is az a Webes Ügysegéd?

Ez lényegében egy olyan államigazgatási üzemeltetésű weboldal, ahol a magánszemélyek hivatalos ügyeiket intézhetik. Három éve hozták létre, de még mindig nem ismert az emberek körében.

A webes ügysegéd segítségével jelentős témakörhöz kapcsolódó ügyeket intézhetünk. Például: erkölcsi bizonyítvány, jármű, tájékoztatás a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban tárolt saját adatokról, egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyek, stb.

Az egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyek a következők:

 • Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdése
 • Egyéni vállalkozással kapcsolatos adatváltozás bejelentése
 • Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése
 • Egyéni vállalkozói tevékenység szünetelés utáni folytatása
 • Egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése
 • Egyéni vállalkozói igazolvány igénylése
 • Egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos események bejelentése
 • Hatósági bizonyítvány igénylése egyéni vállalkozásról
 • Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő saját adatainak megtekintése, lekérdezése.

Az új rendszer előnye, hogy a bejelentések nyilvántartásba vétele – úgy, mint az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdése, szüneteltetése, illetve a tevékenység szünetelés utáni folytatása és a tevékenység megszüntetése, valamint a tevékenységgel kapcsolatos adatváltozások – valamint minderről az ügyfél értesítése, valóban csak egy-két percet vesz majd igénybe.

Webes Ügysegédben történő egyéni vállalkozás megalapításának lépései

 • nyilvantarto.hu/ugyseged/ felületre kell belépned
 • bejelentkezés menüpont kiválasztásával a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) felülete nyílik meg, ahol a saját ügyfélkapus felhasználóneveddel és jelszavaddal be kell jelentkezned
 • bejelentkezést követően ki kell választanod az egyéni vállalkozás felületet és ott az egyéni vállalkozás megalapítását
 • itt megjelennek a saját személyes adataid és emellett értelemszerűen ki kell töltened a hiányzó adatokat
 • meg kell adnod a választott székhelyet és emellett dönthetsz úgy, hogy telephelyet is választhatsz tevékenységedhez, ha szükséges
 • fel kell venned a főtevékenységi körödet és emellett még további tevékenységeket is választhatsz
 • alapításkor kell rendelkezned az áfa alanyiság kérdésköréről, valamint igényelhetsz közösségi adószámot is
 • a felületen a katás vállalkozásra is kapsz kitöltendő kérdéseket, amelyeket mindenképpen figyelmesen olvass el a súgó segítségével, mielőtt választasz (pl. főállású katás leszel-e, emelt összegű tételes adót kívánsz-e fizetni stb.)
 • a munkafolyamat befejezését követően jognyilatkozatokat kell tenned, majd be kell küldened az adatlapot
 • ezt követően az adatlapod bekerül a NAV rendszerébe és a visszaigazolás néhány perc múlva érkezik meg
 • ha mindent jól csináltál, akkor megérkezik a hivatalos értesítés, hogy felvettek az egyéni vállalkozók nyilvántartásába és rögtön megkapod az értesítésen a nyilvántartási számod, az adószámod, a KSH számjeled és egyéb adataidat (székhely, főtevékenységi kör, választott tevékenységek stb.)
 • ez az értesítés váltja ki az egyéni vállalkozói igazolványt, ezért nyomtasd ki és mindig tartsd magadnál, mert minden adatod rajta van
 • ezzel az értesítéssel már jogosult vagy pl. számlatömböt vásárolni nyomtatványboltban

Bejelentkezés a helyi iparűzési adó hatálya alá

Sokan elfelejtik, hogy nem elegendő a Webes Ügysegéden az egyéni vállalkozást megalapítani, ezt követően be kell jelentkezned a székhely szerinti önkormányzathoz iparűzési adó hatálya alá. Természetesen vannak olyan települések, ahol nincs helyi iparűzési adó, de elmondható, hogy sokkal több azoknak a településeknek a száma, ahol az önkormányzatok bevezették ezt az adózási módot.

Fontos megjegyezni, hogy székhelyed és telephelyed szerinti önkormányzathoz kell bejelentkezned az iparűzési adó hatálya alá, amelyet már csak elektronikusan tehetsz meg (Önkormányzati Hivatali Portál, e-Papír). Emiatt javasoljuk, hogy szintén konzultálj könyvelővel.

Ha katás vállalkozó vagy, akkor a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy vagy a katásoknak biztosított kedvezményes tételes adózást, vagy az általános szabályok szerinti adózási módot választhatod. Mindenképpen érdemes mérlegelni, számolni, mert a választásodat – a tételes adózás esetén – előre be kell jelentened az önkormányzat(ok)hoz.

Vállalkozási tevékenység működtetése

Természetesen a vállalkozás megalapítása mellett, illetőleg előtte fel kell mérned, hogy a tevékenységed folytatásához kell-e valamilyen szakhatósági engedély. Ebben az esetben az ügyintézési folyamat a hatóságok által megkövetelt formátumban zajlik (pl. működési engedély, NÉBIH engedély stb.).

Végül pedig minden vállalkozásnak kötelező a kamarai tagság, ezért nem szabad elfelejtened a regisztrálást a székhely szerint illetékes kereskedelmi és iparkamarához, amelynek szintén elektronikusan tehetsz eleget.

Amikor az alapítás/előzetes bejelentkezés megtörtént, össze kell szedned azokat a dolgokat, nyomtatványokat, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi működéshez. A teljesség igénye nélkül nézzük, hogy melyek azok a szempontok, amelyekre figyelemmel kell lenned:

 • számla, nyugta adási kötelezettség teljesítése miatt vagy számlázó programot veszel, vagy számlatömbbel teljesíted ezt a kötelezettségedet
 • ne felejtsd el, hogy a számlázó program használatának megkezdését szintén be kell jelentened az adóhatósághoz, ha pedig számlatömböt vásárolsz nyomtatványboltban, akkor vásárolj mellé szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartó tömbjét is! Az adóhatóság ennek meglétét ellenőrzi.
 • érdemes bélyegződ készíttetned, amelynek használata természetesen nem kötelező, de praktikus lehet. Amit célszerű feltűntetni rajta: neved, adószámod, székhelyed, vállalkozói nyilvántartási számod és azt a kifejezést, hogy „kisadózó”. Ugyanis az Áfa törvény ide vonatkozó rendelkezése megköveteli, hogy ez utóbbinak az általad kibocsátott számlán szerepelnie kell. Vagyis ha bélyegző készítése mellett döntesz és az előbb nevesített tartalommal készíted el, akkor már nem kell aggódnod azon, hogy számlázásod során mit felejtettél el, ami később ellenőrzéskor kellemetlenséget okozhat!
 • ha számlázó programot használsz, akkor a törzsadatokban ezeket az adatokat érdemes előre berögzítened és az adminisztrációd egyszerűsödik.
 • ha bármilyen eszköz kell a tevékenységed folytatásához, akkor a beszerzésről szóló számlákat érdemes megőrizned, függetlenül attól, hogy katásként nem számolhatsz el költséget. Ugyan ez vonatkozik azokra a katásokra, akik valamilyen kereskedelmi, vendéglátási vagy olyan szolgáltatási tevékenységet folytatnak, amely során terméket értékesítenek, vagy eszközökkel dolgoznak. Ennek oka, hogy az adóhatóság jogosult az általad forgalmazott termék, vagy használt eszköz eredetének vizsgálatára. És ezzel az apró figyelmességgel elkerülheted a bírságot és azt, hogy kirakjanak a katások köréből.
 • Tárolj minden dokumentumodat egy helyen: vagyis az egyéni vállalkozás alapításának értesítését, az önkormányzati adóhatósághoz történő bejelentkezést, ha kellenek engedélyek a tevékenységedhez, azokat. Az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok másolatait, ha szükségesek. Egészségügyi alkalmassági igazolást, ha szükséges. És a kötelező nyomtatványokat.
 • És végül vezesd naprakészen a bevételi nyilvántartásodat, hogy tudd bevételi értékösszegben, valamint az alanyi áfamentesség határában hol tartasz.

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

30 napig ingyenes
új funkciókkal bővült!

 • Pénztárgép is rögzíthető
 • Egyszerűbb regisztráció
 • Egyszerűen felveheted számláidat, nyugtáidat, napi pénztárgép zárásaidat

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: