Katás vállalkozás és a CSED

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Napjainkban egyre több olyan szakmával találkozunk/találkozhatunk, amit nem vagyunk kötelesek alkalmazotti viszonyban létesíteni. Ha szeretnénk mi magunk beosztani a saját időnket, energiánkat és még sorolhatnám, vállalkozás indítására adjuk a fejünket. Manapság ennek a legelterjettebb formája az egyéni vállalkozás, és ezen belül is, a kisadózó vállalkozások tételes adójának a formája, azaz a KATA.

A KATA-s egyéni vállalkozó is jogosult CSED (Csecsemőgondozási Díj)-re, mivel biztosítottnak minősül, amennyiben nyilatkozik, hogy az ellátás folyósításának ideje alatt munkatevékenységet a vállalkozásban nem végez, azaz a vállalkozása ezen idő alatt szünetelni fog tevékenység szempontjából. Ezen idő alatt természetesen a KATA összegét nem kell havi szinten megfizetnie. Ez az időszak a gyermek születésétől számított 168. napig szól.

Hogyan számolják a vállalkozás az anyaság mellett jogosan igényelt CSED összegét?

Itt kezdődnek az érdekes dolgok! Ugyanis nem a vállalkozó árbevétele, hanem az álata megfizetett járulék alapjának szolgáló összegét veszik figyelembe a csecsemőgondozási díj számításakor. Mit jelent ez?

Amennyiben a kismama a havi 50.000 Ft járulékot fizeti meg maga után, az olyan mintha be lenne jelentve nettó/bruttó 94.400 Ft-ra. Ennek az összegnek a 70%-a szolgáltatja a CSED mértékét! Azaz 94.400,- x 0,7 = 66.080,- Ft-ot fog kapni az Államtól, CSED jogcímen, ebből hivatalosan még vonnak SZJA előleget. Ezt a levonást lehet csökkenteni a családi adókedvezménnyel illetve az első házasok adókedvezményével is.

Már említettem, hogy van lehetőség a havi 50.000 Ft helyett, a kiemelt havi 75.000 Ft-os járulék megfizetésére. Nézzük meg, ebben az esetben mit jelent a vállalkozás az anyaság melett!

A kiemelt járulék megfizetése esetén a kismama/anyuka jövedelem szempontjából olyan, mintha nettó/bruttó 158.400 Ft-ra lenne bejelentve. Itt is ennek az összegnek a 70%-a fogja szolgáltatni a CSED alapját. Azaz 158.400,- x 0,7 = 110.880 Ft. Természetesen, ahogy az előző példánál, itt is kell számolnunk az Szja előleggel, amit szintén tudunk csökkenteni a családi- és, vagy első házasok adókedvezményével!

A családi adókedvezmény jövedelemre való hatását a NAV hivatalos kalkulátorában is meg tudjátok nézni!

Természetesen amíg CSED-et kapunk, addig mentesülünk a havi KATA adózás terhének fizetése alól!

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

1 évig ingyenes
új funkciókkal bővült!

  • Számlák, e-számlák, nyugták, napi pénztárzárások rögzítése, nyilvántartása.
  • Időarányos összeghatár figyelő
  • Havi rendszeres kötelezettség figyelő
  • NAV ellenőrzéskor is használhatod
  • ELKÉSZÜL A 2020-as Bevallás mintád.
  • Billingo integráció (API-n keresztül)

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: