KATA vagy KFT? Mivel kezdjem?

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

2013 óta választható a Kisadózó vállalkozók tételes adója, közismert nevén a KATA. Nincs még egy adónem, ami körül ennyi tévhit, és félreértés lenne, és ezek közül ma is leleplezünk egy párat.

Kezdjük az első gyakori félreértéssel: a kata nem egy vállalkozási, hanem egy adózási forma. Katás lehet többek között egyéni vállalkozó, egyéni cég, vagy éppen betéti társaság is, vagy akár az ügyvédi iroda.

A második: katás vállalkozó is lehet áfa alany, avagy választhat alanyi áfamentességet. éppen úgy, mint bármilyen más vállalkozás.

A harmadik: legyél katás, mert az jó. Hát hogyne. Vagy igen, vagy nem. Ja, és nagyon vigyázz, túl ne lépd azt a bizonyos havi nettó 1.000.000, avagy évi 12 milliós keretet, mert jön a 40%, és a gatyádat kifizeted! Vagy igen, vagy nem. De ez is mérlegelési szempont, mert van amikor még így is megéri!

Fontos megjegyezni, ha valaki kihasználja a kata elméleti maximumát, évi 12 millió forintot, cserébe (főállás esetén) 12 x 50.000 havi katát, és évi egyszeri fix, 50.000 forint iparűzési adót kell fizetnie, ha ezt választotta. Ez évi 650.000 forint, azaz 5,42% adóterhelést jelent. Ennél jobbat biztosan nem talál.

DE! Azt nem szabad elfelejtened, hogy minél jobban fejlődsz és növekszik a vállalkozásod, annál jobban el kell gondolkoznod a „hogyan továbbon”!

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

30 napig ingyenes
új funkciókkal bővült!

  • Pénztárgép is rögzíthető
  • Egyszerűbb regisztráció
  • Egyszerűen felveheted számláidat, nyugtáidat, napi pénztárgép zárásaidat

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: