Katázni kezdesz otthonról? Nem lehetetlen!

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

A 21. sz. az informatikáé, és végre kezdik megérteni a hivatalok is. Személyesen mindent elintézhetsz a Kormányablakban. Igen ám, de van, hogy nem ez a jó megoldás. Nincs idő, rosszkor tart nyitva, beteg a gyerek, vagy mi magunk nem vagyunk elég mobilak, mint e sorok írója. Semmi gond, akkor is van megoldás! Ott az Ügyfélkapu! Igen, ahova valószínűleg már amúgy is regisztráltál valami oknál fogva. Ha nem tetted meg, de van új személyi igazolványod, egy perc alatt regisztrálhatsz az ahhoz tartozó pin kóddal. Ha nincs, akkor sajnos tényleg Kormányablak, ott regisztrálható Ügyfélkapu új személyi nélkül is.

Úgy veszem, hogy van Ügyfélkapud, hirtelen pénzhez juthatsz, de ugyebár hivatalosan kéne. Mivel nem haladná meg a bevétel a 12 millió Ft-ot, tehát választhatod a katát. Egyszerű, kényelmes. Mindenki ezt mondja. Hogy ez mennyire igaz, azt jártam körül, nem annyira szórakozásból, hanem mert hozzájutnék némi pénzhez, és a kata ugyebár… stb. 🙂

Először is vettem egy mély levegőt, elhessegettem a könyvelőhöz zavarókat, és nekiálltam keresgélni. Neked pont ezért már nincs rá szükséged. 🙂 Mielőtt nekiállsz, pár dolgot át kell gondolnod. Mi az alaptevékenység, amit végezni akarsz? Kiegészítés bármikor egy perc alatt felvehető, ezzel még ne foglalkozz, ha csak nem két eltérő tevékenységet űznél elejétől fogva. Ha 8 millió Ft alatt marad az éves bevételed, akkor nem kell az ÁFA-val vacakolni, és alanyi adómentes vagy. Remélhetőleg ez az összeg jövőre a kata összeghatáráig fog nőni. Fő- vagy másodállásként fogsz katázni? Ha főállás, akarsz-e emelt díjat fizetni a TB miatt? Minden tevékenységed hazai lesz-e?

Ha ezekre megvan a válasz, már suhanhatsz is a netre.

 1. Megnyitod a www.magyarorszag.hu oldalt.
 2. Fent kiválasztod az Ügyintézés fület, alatta pedig válaszd ki: Szolgáltatások.
 3. Kiválasztod az „E” betűt, hiszen egyéni vállalkozó lennél. Megkeresed az „Egyéni vállalkozás-online ügyintézés” sort, majd a „Használom a szolgáltatást” gombra nyomsz.
 4. Belépés az ügyfélkapuval, majd egyéni vállalkozás. Később minden változtatást pontosan ugyanitt fogsz megtenni. Most viszont indítani akarod, tehát ezt kell kiválasztani, amikor odajutsz.
 5. A személyes adatok (vigyázz, alászaladtam, a Lakcím nem az, ahol laksz, hanem az állandó lakcímed!), a főtevékenység és a Székhely kitöltése után eljutsz egy rémisztően hosszú listáig. Kb. 140 sorig számoltam, és majdnem beájultam. Kár volt. Természetesen olvasd végig, mert minden kérdés akár rád is vonatkozhat, én meg nem ismerlek, de a fontosabb pontok:

– Székhely: Rajtad kívül minden tulajdonosnak és haszonélvezőnek beleegyező nyilatkozat kell, két tanúval aláírva. Az ügyintézők általában nagyon rendesek, és akár e-mailben elküldik, de valakinek el kell juttatnia a kormányablakba. Legegyszerűbb ha egy ember beviszi. Ráérsz, ha végeztél, nem lőnek le, ha csak két hét múlva jut el oda, ne izgulj. 🙂

– Már említettem, hogy legalább egy főtevékenységet meg kell adnod. Ha nem tudod a számát, vagy nem ismered a pontos megnevezést, ne aggódj. Ajánlanám a http://www.szakmakod.hu oldalt, ami a keresőbe írt megnevezés részlet, vagy kódrészlet alapján kikeres minden olyat, ami érinthet. Az online dokumentumba kitöltéskor a számot kezded írni, és ott is dobálja a lehetőségeket. Engedélyköteles tevékenységnél ezt jelzi a program, vagy tévedtél kiválasztáskor, vagy van engedélyed, és minden rendben.

– Ha 8 millió Ft. alatt leszel várhatóan, válaszd az alanyi adómentes pontot. Ha nem, ÁFA köteles vagy, ami kis macerával jár, de legalább sok pénzed lesz 🙂 Remélhetőleg jövőre megemelik ezt is 12 millió Ft-ra. Ha év közben váratlanul átléped, nem gond, lehet váltani.

– Természetesen adószámot is kérj, hiszen még nincs. Ez nem az adóazonosító jeled, ez a vállalkozásod adószáma lesz.

– Ha másodállásként katáznál, add meg a TAJ számod is ott, ahol kérik, és mindenképpen állítsd be, hogy nem főállásban űződ majd. Ez havi 25.000 Ft-tal jár fixen

– Bejelented magad a kata hatálya alá.

– Ha főállásban, akkor ezt jelezni kell, ehhez egy másik pont is tartozik és az összeget is ki kell választani. Alap ilyenkor az 50.000 Ft, de választhatod a 75.000 Ft-ot.

– A vége felé találsz egy választható listát. Ott lehet kiválasztani, hogy teljes állásként végzed, nyugdíj vagy 36 órán túli munka mellett stb. Megkeresed a hozzád tartozót.

– Az utolsó oldalon néhány x szükséges még. Elmúltál 18, igazat írtál a Székhelyed kapcsán, és ehhez hasonlók. Szerencsére semmi bonyolult.

Tudom, hogy hihetetlen, de katás vállalkozóként nagyjából ez a pár dolog kell csak az egész listából. Mivel vállalkozások indítását lehet itt online megtenni, a kérdések nem csupán a katára vonatkoznak, van itt evától kezdve minden, ezért a sok kérdés, de ne aggódj, ezek téged mind nem érintenek.

Nem tudom, kell-e, de én mindent nemre állítottam az igeneken túl. Minden lapozás után menti a program, amit bevittél, és folytathatod bármikor. Ha bizonytalan vagy, akkor ellenőrzéskor írd ki, mit állítottál igenre, és kérdezd meg egy könyvelőtől, rendben van-e Kb. tíz perces munka, nem hiszem, hogy sokat kér érte. Ha nem teszed, a legrosszabb, ami velem történt az elhibázott lakcím miatt: feljön egy piros felirat, hogy a rendszer hibát talált, fáradj be a Kormányablakba. Ott pedig ugyanezt végigveszi egy ügyintéző, papíron téve eléd ugyanezt a listát, de ő tud segíteni. Az is egy megoldást, hogy betelefonálsz a kormányablakba, hogy itt ülsz a gépnél, végeztél, de nem tudod, adott elem jó-e. Segíteni fognak Ha nem gépelsz félre, vagy nem hagysz ki valamit a fent felsoroltakból, akkor végeztél. megkapod a visszajelzést, katás vagy a NAV szempontjából.

A NAV az Ügyfélkapus fiókodba küldi el a megfelelő dokumentumot, benne az adószámmal, nyilvántartási számmal és minden adattal, amit csak megadtál. Ezt átteheted tartós tárba, kinyomtathatod vagy mentheted. Én mindhármat javaslom.

Kell még néhány lépés, de már katás vagy, és a többi elintézéséhez bőven van időd, többnyire online megoldható szintén, ráadásul nem is túlzottan macerás.

Ezek után én hagytam mindent, és rápihentem az alapos munkára. Tedd azt te is 🙂

Katrina, a kóbor hurrikán.

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

1 évig ingyenes
új funkciókkal bővült!

 • Számlák, e-számlák, nyugták, napi pénztárzárások rögzítése, nyilvántartása.
 • Időarányos összeghatár figyelő
 • Havi rendszeres kötelezettség figyelő
 • NAV ellenőrzéskor is használhatod
 • ELKÉSZÜL A 2020-as Bevallás mintád.
 • Billingo integráció (API-n keresztül)

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: