Kisgyerek mellett saját vállalkozás? A legjobb döntés!

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

A gyerekvállalás fontos mérföldkő az ember életében, olyasmi, ami hatalmas változást, fordulatot jelent. És ez sokszor nemcsak a magánéletre vonatkozik, hanem a munkára is, ugyanis számos példa van arra, hogy a szülők, vagy legalább az anyuka kénytelen az addig megszokott munkahelyet is lecserélni, legfőképpen a munkarend, a munkaidő miatt.

Sok a nehézség a munka és a család összeegyeztetésével

Sajnos az az igazság, hogy hiába vannak szabályok arra vonatkozóan, hogy az édesanyákat a GYED-et, illetve a GYES-t követően kötelező visszavenni a munkahelyükre, illetve, hogy senkit nem érhet hátrány a családi állapota miatt az álláskeresésnél, a gyakorlat azt mutatja, hogy igenis nagy nehézséget okoz összeegyeztetni a munkát és a magánéletet. Ha a munkahelyre vissza is veszik az embert, nagyon gyakori, hogy nem abba a pozícióba, nem annyi pénzért, mint amikor eljött, hogy éreztetik vele, nem látják szívesen, vagy éppen az első adandó alkalommal megválnak tőle.

Kisgyerekes anyukaként pedig nagyon nehéz munkahelyet találni, mert a legtöbb munkáltató a nehézséget, macerát látja az anyukákban. Ha beteg a gyerek, anyának otthon kell vele maradni táppénzen, ezért sokat fog hiányozni a munkából. Oda kell érni érte az iskolába, óvodába, ezért nem fog túlórázni, sőt, adott esetben elkéredzkedik előbb, hogy valamilyen iskolai vagy óvodai rendezvényre odaérjen időben. Meg kell oldani a szüneteket ezért a szabadságot is ennek megfelelően fogja kivenni, és még hosszasan lehetne sorolni.

Nem igazságos a helyzet, de valljuk be, valamilyen szinten érthető a munkáltató helyzete is, hiszen bármennyire is igyekszik megértő lenni, neki ezek a kiesések komoly gondot okoznak, amit valahogyan orvosolni kell. A legegyszerűbb pedig az, ha olyan embert vesz inkább fel, akinél nem áll fenn ez a probléma.

Arról nem is beszélve, hogy akinek meg is marad a munkahelye, és szívesen várják vissza, az is nagyon sokszor nehezen oldja meg a gyerekfelügyeletet:

  • Bölcsődei férőhelyekből komoly hiány van, ezért sokan nem tudnak a GYED időszaka után, vagy esetleg előbb visszamenni dolgozni
  • Akkor sem sokkal jobb a helyzet amikor már óvodás a gyerek, hiszen nagyon kevés munkahelyen egyezik a munkaidő az intézmények nyitvatartási idejével. Ha anyuka az ebédszünetet is beleszámolva, 8-tól fél 5-ig dolgozik, és nem éppen a szomszédban van az óvoda, akkor már 5 óra után ér oda a gyerkőcért. Vannak óvodák, melyek 5-kor bezárnak, de már négy után sem örülnek neki, ha bent van a gyerek. És most még arról a munkaidőről beszéltünk, ami a legkönnyebben összeegyeztethető az óvodával. Ha korán kell menni, gyakran még nincs nyitva az óvoda, ha viszont később, ezzel együtt később is végez az ember, akkor már az is probléma, zárás előtt odaérjen.

A megoldás: teremtsünk magunknak munkahelyet!

Amikor a babával otthon lévő anyuka végiggondolja ezeket a lehetőségeket, jogosan érzi úgy, hogy csak az jelenthetne számára és a családja számára is ideális megoldást, ha nem alkalmazott lenne egy cégnél, hanem saját magának teremtene munkahelyet. Akinek olyan a végzettsége, vagy ért valami olyasmihez, amire lehet vállalkozást építeni, az komolyabban el is játszhat ezzel a gondolattal, és valljuk be, nem is rossz ötlet. Hiszen így az ember mégiscsak a maga ura, meg tudja oldani a gyerek(ek) körüli teendőket, mégis tud pénzt is keresni, nem esik ki komolyabb összeg a családi kasszából.

A katázás lehetősége pedig megkönnyíti a kisgyermekes anyukáknak, hogy kipróbálják, tudnak-e a saját vállalkozásokban dolgozni, működőképes-e az ötletük anélkül, hogy komolyabb összeget kellene kockára tenni. Tudjuk, hogy a KATA havi 50 000 forintos fix kiadást jelent, cserébe évi 12 millió forintig nem kell külön adózni semmilyen bevétel után, továbbá 8 millió forintig alanyi adómentes is az ember, ezért az áfával sem kell foglalkoznia.

Csábító a lehetőség, és mivel viszonylag kevés dolog forog kockán, sokan megpróbálják. Vannak, akiknek végül nem jön össze, de számos pozitív példa is akad, akiknek sikerült jól menő vállalkozást felépíteni a baba, kisgyerek mellett, ezért a GYES lejárta után is a saját maguk urai tudtak maradni. Annak, aki nem feltétlenül karrierista típus, hanem a család az első számára, ez megfizethetetlen.

Nem állítja senki, hogy a katás egyéni vállalkozó élete fenékig tejfel, hiszen dolgoznia neki is kell. Véletlenül sem arról van szó, hogy az ember innentől kezdve azt csinál, amit akar, és dolgozik, amikor kedve van, hiszen pénz abból nem lesz. „Csupán” meg tudjuk adni magunknak azt a rugalmasságot, hogy ha valamiért előbb kell menni a gyerekért, nem gond, ha tanítási szünet van, vagy megbetegszik valamelyik, a főnök nem néz csúnyán, hogy otthon kell maradnunk, és nem kell félnünk attól, mikor unja ezt meg a munkáltató, és rúg ki.

Segítség a mindennapokban

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért egy vállalkozás vezetése, még ha katás is, jár plusz feladatokkal, amik odafigyelést igényelnek. Gondolunk itt a papírmunkára, adminisztrációra, aminek rendben kell lennie, ha nem szeretnénk súlyos büntetéseket.

Szerencsére ez nem feltétlen jelenti azt, hogy órákat kell ezzel töltenünk, ugyanis van, ami nagymértékben megkönnyítheti ezt a számunkra. Ilyen például a KATÁZOM applikáció, ahová másodpercek alatt rögzíthetők a nyugták és a számlák, amiket aztán automatikusan rendszerez. Az app figyelmeztet határidőkre, fizetési kötelezettségekre, és a NAV előírásoknak és jogszabályoknak megfelelően kezeli az általunk rögzített bizonylatok, segít abban, hogy rendet csinálva mindig készen álljunk egy esetleges ellenőrzésre. Így még egy ezerfelé figyelő, elfoglalt anyukának is könnyebbé válik a vállalkozói lét!

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

30 napig ingyenes
új funkciókkal bővült!

  • Pénztárgép is rögzíthető
  • Egyszerűbb regisztráció
  • Egyszerűen felveheted számláidat, nyugtáidat, napi pénztárgép zárásaidat

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: