Erre figyelj év végén, ha KATA-s vállalkozó vagy!

Bejegyzés megosztása:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

A karácsonyi ünnepek előtt, az év vége közeledtével Te is nagyon el vagy havazva. Tele vagy munkával, ilyenkor a legtöbb a teendőd, és a karácsonyi előkészületekkel is igyekszel nap mint nap egy kicsit haladni. Ilyenkor sok mindenre gondolsz, csak éppen KATA-s vállalkozásod adminisztrációjára nem.

Ezzel nem vagy egyedül!

Csakhogy ennek hamarosan súlyos következményei lehetnek.

Hogyan tudod mégis megoldani, hogy – miközben azon töröd a fejedet, hogy a lehető legtöbb dolog férjen bele a napodba – elkerüld a rád leselkedő buktatókat?

Összefoglaltam Neked a legfontosabb tudnivalókat. Bármennyire is elfoglalt vagy, ezekre mindenképpen figyelj most az év végén!

Nézd meg az adófolyószámlád egyenlegét!

Arra figyelj, hogy ne legyen 100 ezer forintos köztartozás felhalmozásod. Az ilyen mértékű köztartozás miatt kikerülsz a KATA-ból.

Megoldás: ha azelőtt kifizeted a köztartozásod, mielőtt  a KATA-ból való kikerülésről szóló döntés véglegessé válik, akkor nem fognak kizárni a KATA alanyok közül.

Kezd el összegezni a bevételeidet!

Arra figyelj, hogy ha a bevételed közeledik a 8 millió forintos határhoz – és figyelmetlen vagy -, akkor könnyen előfordulhat, hogy utolsó pillanatban kikerülsz az áfa mentes körből.

Megoldás: vigyázza arra, hogy az áfa alanyi mentesség vizsgálatánál nem az a fontos, hogy mikor fizették ki a számládat, hanem mi a teljesítés dátuma.

Erre figyelj az összegzésnél!

A bevételek között nem csak a kiszámlázott tételeket kell összeadnod, hanem minden olyan bevételt (kamat, kártérítés, stb.), ami a vállalkozásoddal kapcsolatosan felmerült és a Kata törvény tételesen felsorolja a bevételek között. (Kata törvény linkjét megtalálod a blogcikk alján.)

Év közben áfássá váltál

Ha év közben túllépted az alanyi mentesség értékhatárát és áfássá váltál, szintén érdemes számolnod.

Megoldás: Ha a bevételed ugyan túllépte az értékhatárt, de nem haladja meg a 12 millió forintot, akkor 2018. december 31-éig vissza tudsz jelentkezni alanyi mentesnek és 2019-től újra azzá válhatsz. Nem kell kivárnod a 2 évet!

Ha vannak még kérdéseid, akkor várlak az ingyenes online webináriumon, ahol részletesen elmondom, hogy mire figyelj az év végén KATA-s vállalkozóként.

Valódi segítséget szeretnél KATA-s vállalkozásod nyilvántartásához?

Lesd meg milyen lehetőségek várnak rád!

Ajánlott bejegyzések:

Szeretnél könyvelői segítséget?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

KATÁZOM applikáció

1 évig ingyenes
új funkciókkal bővült!

  • Számlák, e-számlák, nyugták, napi pénztárzárások rögzítése, nyilvántartása.
  • Időarányos összeghatár figyelő
  • Havi rendszeres kötelezettség figyelő
  • NAV ellenőrzéskor is használhatod
  • ELKÉSZÜL A 2020-as Bevallás mintád.
  • Billingo integráció (API-n keresztül)

Töltsd le és próbáld ki még ma! Kattints ide: